Известие

Collapse
No announcement yet.

Алтернатор?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
    Неслучайно използвах израза "идеален алтернатор". Няма проблем да се конструира такъв, който и при празен ход да може да осигури 100% от потенциала си. Но това не се прави поради това, че той би бил с по тежък ротор, откъдето с нежелано голям инерционен момент. От друга страна ситуацията в която е необходима 100% от мощността му при празен ход е рядко срещана. Поради това се прави компромис, който очевидно е приемлив.

Нищо, че и в документацията (E-learn) се твърди:

"A voltage governor, also built into the alternator, maintains the power supply at a constant voltage (14 V) throughout all load variation and engine speed ranges."

Лично аз, силно се съмнявам в това твърдение
    О, несъмнено може да се проектира, но не би било ефективно, както спомена, за да гарантираш това цитирано и неизпълнимо изречение, при крайни и редки случаи.
    A20DTH ЖТД ама не баш
    1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
    Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Comment

Неслучайно използвах израза "идеален алтернатор"...
      Преди време имах една дискусия с баща ми(електроинженер) относно шайбите на пистовия ремък с намален диаметър.
      И с теб я бяхме коментирали тази тема, ако помниш.

Той ми каза, че както и да променям предавателното число между КВ и алтернатора, механичната мощност в к.с. , която консумира алтернатора, за да зарежда акумулатора, ще си остане същата, без значение от оборотите.
      И колкото по-разреден е акумулатора и колкото повече консуматори има включени в момента, толкова по-трудно ще се върти алтернатора. А дали се върти с 2, 3 или 4 хил. оборота, нямало значение.

Единствено бих спечелил някакви кончета от хидравличната помпа и компресора на климатика.

Какво мислиш ти, прав ли е?
      156 2.0TS

Comment

• Баща ти е прав и това, което ти е казал за алтернатора в общи линии е вярно и за хидравличната помпа и компресора.

Накратко - мощността не се променя от предавката. Променя се само въртящият момент.

Можеш да вземеш за пример трансмисията. Дали се движиш на ниска или на висока предавка, отдаваната на колелата мощност е една и съща (ако пренебрегнем загубите в трансмисията). Различен е само въртящият момент. Гледай на въртящия момент, като сила за единица ъглово завъртане. Мощността пък е произведението от тази сила и оборотите.

Въпросните кончета за които говориш касаят само инерционния въртящ момент. Т.е - само скоростта с която се променят оборотите на мотора. В установен режим, никакви кончета не печелиш
        Last edited by ecotronic; d.m.y г., 22:35.

159 1.8 MPI
        166 2.0 TS (ex)

Comment

• Първоначално публикувано от alfa racer GTA Покажи съобщение
          Не зная, но ако този стар Ексайд Ексцел си го купувал ти, то това очевидно не е най-добрият вариант.Премиума е предназначен за нашите коли в него е използвана хибридна карбон технология за по-бързо зареждане.

Аз съм с Macht clasic или нещо подобно, като явно това е базовият вариант и той не е подходящ за дизели над 2.0 обем и натоварени с електроника.Интересно, че в немският сайт пишат, че този вариант издържа до 18 месеца без дозареждане със зарядно, тоест на 18 месец най-късно трябва да се зареди.С него купих колата от предишния собственик.Точно на 18 месец от покупката (на акумулатора-април 2015г. според предишният собственик)акумулатора умря и трябваше да го зареждам на зарядно...

В сайта на българския вносител такава информация няма.Както в немския сайт, така и в румънския сайт са МАCHT SILVER дават 5 години гаранция, а у нас за същия модел само 2-3 години ...

Сега съм пред покупка-есента на акумулатор, след като моят съм го дозареждал 3 пъти досега.

Започвам по следния ред:

1. Мутлу силвър 90 или 95 амперчаса 850ампера- 22 килограма
          2. Маcht silver - 21.200 кг
          3. Exide Premium 85аh 800a - 20.800кг

Настоящият направи 3 години и половина с 3 зареждания със зарядно.

Това което трябва да се има предвид е, че 159-ката не е проектирана когато дневните светлини са били задължителни 24 часа в денонощието.

Теориите, че тези светлини са почти без значение ги зная, но като слизам от колата, а жената редовно си остава в нея докато пазарувам и си слуша музика по 15-30 минути на гол акумулатор и като се има предвид, че зимата я карам по между 300 до 1200 км за около 6 месеца, като само около 200-300км са извънградско и се случва да не я паля по 20 дни, та дори макар и рядко по цял месец и акумулатора си "отпътува" ...

Бях решил да върна старият Мacht 80 ah 720a и да ми отбият 20-на лева, но ще го запазя(аз си сега съм с него), тъй като зимата когато го заредя три седмици до 1 месец нямам проблем колата да си стои без да я паля и да си запали след този 1 месец дори и при отрицателни температури, а и отделно съм решил Мутлуто да го заредя преди да го кача на колата.
          Старият не съм то купувал аз, а беше на колата още преди покупката.И какво сега- този 77ah няма ли да ми върши работа?
          Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDmQ 200 к.с.

Comment

• Ще върши, що да не върши.

Ама за нашите в книжката пише до 90 амперчаса.

Просто по-малкият ще умре по-бързо при еднакви други условия.

Единият ще започне да губи капацитет от 85 или 90 амперчаса и да кажем 800, 850 или 900 ампера начален ток, а твоят от 77 амперчаса и 780ампера.

Според мен спазвай правилото да го зареждаш поне 2 пъти годишно - един път в началото на зимата= ноември или декември и втори път края на февруари или март месец.Ако го правиш 3 пъти - в началото, по средата и в края на зимата още по-добре.

Ползвай си го със здраве, той ще си покаже.Иначе имам познат с Вектра 2005 или 2006 с 1.9 двигателя дизел, който е същият като на 159-ката мисля и той е със същият -купи го декември 2017г. и досега не е имал проблем.

Ако се интересуваш ползвай търсачката във форума да видиш какви акумулатори са сложили колегите в колите си - 1.9 и 2.4 и ще останеш изненадан ...

Имам познат с ФИАМ 95 амперчаса 850 ампера начален ток на 2.0 ВМ мотори 125 коня Санта фе 2005 или 2006г.
            Alfa Romeo 159 2.4 JTDm -200 алфистки коня+ 30/40/ до 50 тунинговани коня

Comment

• Късно разбрах, че акумулатори с доста по-големи Ah могат да се поставят на мястото!За 30-40 лв разлика щях да взема поне 90ah, но вече свърши.
              Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDmQ 200 к.с.

Comment

• Здравейте,

Знаете ли, дали генераторите, вграждани във Алфа 156, 166, 147 с различните двигатели са с еднакво захващане?
                Както и дали биха станали от Ланча и Фиат.
                Ако са взаимозаменяеми ще имаме много по-голям избор, особено на по-мощните.
                Alfa 164 T.S.
                JEEP Grand Cheroke 4,7
                Alfa 147 1.6 T.S.

Comment

• Първоначално публикувано от BO Покажи съобщение
                  Това е така, но ако на дадените обороти не може да осигури необходимия ток, за да държи/регулира/достигне неибходимото напрежение, то последното е по-ниско от номинала на регулатора. Знаеш го това по-добре от мен. При празен ход на ДВГ-то, алтернатора се върти с около 2-3к оборота, което пак по общо правило се приема, че е във възможност да произведе 60-70% от номиналния си ток. И през това време ако товара е по-голям от възможностите му, то е абсолютно нормално да не може да достигне до изискуемото напрежение на регулатора.
                  Извинявай, ама сега го видях поста ти и за това сега ти отговарям.
                  Ако разгледаш една статорна намотка на генератор ще видиш, че тя е с минимум 12 полюса. Има и с осем. Освен това и статорът имитира шест-осем плюса. От тука лесно можеш да сметнеш, че при 1000 об/мин имаш ток с честота около 2-3 кΗ, което за силов изправител е предостатъчна. Алтернаторът има регулатор на напрежението, но не и на тока.
                  Хайде да си припомним как работи, защото това не го разбират мнозина и се чудят, какви ги бръщолевиме тука:
                  През реле-регулатора се подава ток към бобината на ротора, който е електромагнит, чиито ламели са срязани под ъгъл и имитират, грубо казано, многополюсен магнит. Когато се завърти ротора, в статорните намотки се индуцира трифазно ЕДН. Ако то се повиши над допустимите стойности, реле-регулатора намалява тока в статора и той пада. След като падне под долната си граница, той пак повишава тока и така стотици, до милиони пъти в секунда. Това зависи от граничната честота на крайният му транзистор. Двата електромагнита, които се получават от ротора и статора се противопоставят един на друг и за преодоляването на тая сила се грижи моторът. Очевидно е, че колкото повече е токът, който се черпи от алтернатора, толкова повече енергия се изисква от двигателя. Ето за това е изискването ремъкът да е опънат и да не приплъзва. Ето защо добре конструираният алтернатор няма нужда от високи обороти, а от здрав привод.
                  Все пак, когато оборотите са високи, алтернаторът работи по-добре, защото токът, който произвежда е с по-висока честота. При по-високата честота броят на намотките за волт са по-малко, както и сечението на магнитопровода. Очевидно е, че и токът в ротора ще е по-малък. За това и пръстените на ротора, при някои бавнооборотни дизели, изкарват четири-пет пъти по-малко време, защото работят на ниски обороти и токът през въпросните пръстени е голям постоянно и се износват. Охлаждането също е по-добро.
                  Въпреки очевидните преимущества на по-високите обороти, все пак дори оборотите на празен ход са напълно достатъчни алтернаторът да работи на 100% от мощността си, но е останало живо старото схващане, още от правотоковите динама, че в ниски обороти няма зареждане. Това е напълно вярно, но само за правотоковите. Иначе нямаше да измислят трифазните, променливотокови алтернатори.
                  На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
                  Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

• Ще допълня казаното от теб по въпроса за формата на магнитопровода на ротора.
                    Тя не е еди каква си за да се обособят полюси а за да може въртейки се, магнитното поле по надлъжната ос да се изменя по синусов закон. Ако разгледаме междината между двете части на магнитопровода, виждаме точно една синусоида:

Защо имено синусоида а не някаква друга форма - примерно правоъгълна?

Защото индуцираното напрежение зависи от първата производна на закона по който се изменя магнитното поле. Демек - ако имаш синусоидално изменящо се поле, индуцираното напрежение ще следва косинусов закон и реално ще имаме само фазово отместване между двете.
                    Ако формата не е синусоидална а да речем -правоъгълна, то правите ъгли представляват точки на прекъсване от първи род и там първата производна има стойност безкрайност (на теория). Т. e - индуцираното напрежение щеше да притежава едни недопустимо високи пикове.

159 1.8 MPI
                    166 2.0 TS (ex)

Comment

Ще допълня казаното от теб по въпроса за формата на магнитопровода на ротора.
                      Тя не е еди каква си за да се обособят полюси а за да може въртейки се, магнитното поле по надлъжната ос да се изменя по синусов закон. Ако разгледаме междината между двете части на магнитопровода, виждаме точно една синусоида:

Защо имено синусоида а не някаква друга форма - примерно правоъгълна?

Защото индуцираното напрежение зависи от първата производна на закона по който се изменя магнитното поле. Демек - ако имаш синусоидално изменящо се поле, индуцираното напрежение ще следва косинусов закон и реално ще имаме само фазово отместване между двете.
                      Ако формата не е синусоидална а да речем -правоъгълна, то правите ъгли представляват точки на прекъсване от първи род и там първата производна има стойност безкрайност (на теория). Т. e - индуцираното напрежение щеше да притежава едни недопустимо високи пикове.
                      Абсолютно вярно!
                      Пртосто се опитах да го обясня по-разбираемо
                      Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

• Здравейте,
                        Ремонтирах и моя генератор, поради шум от лагерите.
                        Задния лагер си беше добре, но предния (6303) беше останал без грес и шумеше.
                        Генератора се оказа, че е Denso - по-лошия вариант.
                        - За да се разглоби трябва да се разкербоват краищата на фазите към диодния мост, Статора остава към предната част на корпуса.
                        - Предния лагер е по-малък
                        - Четкодържателя се демонтира по-трудно.
                        Генератора го демонтирах от горе, след демонтаж на смукателните.

Поздрави.
                        Alfa 164 T.S.
                        JEEP Grand Cheroke 4,7
                        Alfa 147 1.6 T.S.

Comment

• Първоначално публикувано от Dany_iv Покажи съобщение
                          Здравейте,
                          Ремонтирах и моя генератор, поради шум от лагерите.
                          Задния лагер си беше добре, но предния (6303) беше останал без грес и шумеше.
                          Генератора се оказа, че е Denso - по-лошия вариант.
                          - За да се разглоби трябва да се разкербоват краищата на фазите към диодния мост, Статора остава към предната част на корпуса.
                          - Предния лагер е по-малък
                          - Четкодържателя се демонтира по-трудно.
                          Генератора го демонтирах от горе, след демонтаж на смукателните.

Поздрави.

Би било добре да подбереш лагер за по-височки обороти. Не всеки 6303 е добър за там.

Comment

• Точно такъв сложих,

Здраве и успехи през новата 2019г. за всички.

Поздрави.
                            Alfa 164 T.S.
                            JEEP Grand Cheroke 4,7
                            Alfa 147 1.6 T.S.

Comment

• Здравейте , колеги да не отварям нова тема , искам да питам как най-безболезнено се сваля алтернатора на 159 2.4jtdm .

Comment

• На 2.4 знам, че е ужас. Не съм сигурен по спецификация дали не го даваха с вадене на ДВГ(както се сменя и ангренажа). Ама с подходящи инструменти го правят и без. Иначе моя го рециклираха и си оставиха ръцете по конзолата. Не знам дали от това не късах демпферната шайба два пъти след това.
                                Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 06
                                Alfa Romeo 33 1.5 90hp 85
                                Ex: Alfa Romeo 156 1.8TS

Comment

Working...
                                X